Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
Punda-Willemstad-Curacao-Fort-Amsterdam-and-Waterfort-which-behind-Raadhuis-Pietermaai-ca.-1930-collection-Antheunissen

De fascinerende geschiedenis van Curacao

 

Curacao is een eiland met een ontzettend lange en fascinerende geschiedenis. Van de oorspronkelijke bewoners, de indianen, en de Spanjaarden tot de Nederlandser die hebben geregeerd over het land. De naam Curacao zelf is al bijzonder, hoewel men niet zeker weet waar de naam vandaan komt. Er zijn maar liefst 5 verschillende theorieën hierover. Het kan zijn dat de naam is afgeleid van de naam die de indianen aan dit eiland gaven, maar het kan ook komen van het Portugese woord ‘cura’, wat ‘genezing’ is in het Nederlands. Daarbij is het ook mogelijk dat Curacao van het Portugese ‘coraçao’, hart in het Nederlands, komt. Een andere theorie is dat Curacao van het Caribische woord voor grote plantage, ‘corauaçu’, komt. Als laatste zou de naam Curacao ook nog van het woord ‘corossol’ kunnen komen. Corossol betekent zuurzak en is een vrucht die te vinden is op Curacao. In de rest van dit artikel ga ik verder in op de fascinerende geschiedenis van Curacao.

 

Het ontstaan van Curacao

Zo’n 60 miljoen jaar geleden kwam er met veel geweld een vulkanische massa boven de wateroppervlakte in de Caribische Zee van een oppervlakte van wel 444 vierkante kilometer. Dit is het land wat we inmiddels kennen als Curacao. Het eiland is opgebouwd uit stollingsgesteente en werd verder gevormd door passaatwinden. Daarbij werd deze landmassa verder ook gevormd door de zon die er altijd op schijnt. Ook zijn er kalksteenformaties aan de kust in het westen van Curacao die verder gevormd werden door de golven die er hard tegenaan kwamen. Je kan deze kust dus ook wel zien als een barrière voor de golven die wel eens tientallen meters hoog kunnen komen.  Deze drie elementen hebben er samen voor gezorgd dat het eiland Curacao er nu inmiddels zo uitziet zoals we het kennen. Dit proces is echter nooit klaar en gaat gewoon door, waardoor Curacao er over zeker een aantal miljoen jaar weer volledig anders zal uitzien.

 

De komst van de Spanjaarden

Op 10 oktober 1499 werd het eiland Curacao in de Caribische zee voor het eerst door een Europeaan ontdekt, namelijk de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojedo. Deze dag wordt hier tevens nog steeds gevierd met de nationale feestdag ‘De Dag van Curacao. Dankzij deze ontdekking kwam het eiland Curacao voor de eerste keer op de Mapa Mundi te staan. Dit is een beroemde wereldkaart van de Spaanse cartograaf Juan de la Cosa.
Toen de Spanjaarden voor het eerst aankwamen op Curacao viel het hen op dat ze zelf niet zo groot waren vergeleken met de indianen die leefden op Aruba, Bonaire en Curacao. Daarom noemden de Spanjaarden deze eilanden ‘islas de los gigantes’, wat eiland van de reuzen betekent. Een tijdje later ontdekten ze dat er geen goud of nuttige landbouwgrond te vinden was op deze drie eilanden en hebben ze de naam veranderd naar ‘islas inutile’, nutteloze eilanden. Als oplossing hiervoor hebben ze de indianen van deze Caribische eilanden afgevoerd en hebben ze hen laten werken voor de Spanjaarden. De indianen moesten werken op suikerplantages en in kopermijnen.

 

De komst van de Nederlanders

Ongeveer halverwege de 17e eeuw had de West-Indische Compagne (de WIC) een nieuw handelspunt nodig die ze goed konden gebruiken voor hun route naar Zuid-Amerika met een haven voor de marine en de kaperschepen die het had. Voor deze opdracht vonden ze Curacao geschikt en daarom heeft Johannes van Walbeeck in 1634 Curacao overgenomen van de Spanjaarden. Twee jaar later is het de Nederlanders vervolgens ook gelukt om de andere Caribische eilanden Bonaire en Aruba van de Spanjaarden te veroveren.
Als we het hebben over de geschiedenis van Curacao mag Peter Stuyvesant niet ontbreken. Hij was een beroemde Nederlandse koloniaal bestuurder in de tijd dat Nederland heerste over Curacao. Hij werkte voor de WIC en is in 1639 zelfs benoemd tot directeur-generaal van Curacao, waardoor hij automatisch ook de macht had over Bonaire en Aruba. Toen ‘Nieuw Nederland’ van Curacao naar Nieuw Amsterdam, dit is het huidige New York, werd verhuisd, is Peter Stuyvesant meegegaan en hier uiteindelijk gestorven in 1672.

 

De periode van verwarring

Curacao is niet altijd even duidelijk en langdurig van maar 1 land geweest. Curacao is namelijk een aantal keer van eigenaar gewisseld in de 19e eeuw, vandaar ook de naam ‘de periode van verwarring’. De ene keer hadden de Engelsen het voor het zeggen en dan hadden de Nederlanders weer de macht over Curacao. Dit komt doordat Engeland toentertijd oorlog had met Frankrijk onder Napoleon en heeft in deze periode twee keer het eiland Curacao van de Nederlanders weten te veroveren. Toen het Verdrag van Londen werd getekend in 1814 resulteerde dit in de teruggave van koloniën aan Nederland die Engeland tijdens de napoleontische oorlogen hadden overgenomen.

 

De Slavernij op Curacao

Curacao heeft ook helaas een donkere geschiedenis. In de 17e eeuw is hier namelijk door zowel de Nederlanders, Engelsen als de Fransen en Portugezen een slavenhandel opgezet. Hierbij vervoerden ze zwarte Afrikanen vanuit Afrika naar dit Caribische gebied zodat ze hier verhandeld konden worden. De slaven die hier verhandeld werden, zouden vervolgens moeten gaan werken in zowel Noord-Amerika als Zuid-Amerika en zelfs op de Caribische eilanden. Hun werk bestond uit het werken op verschillende plantages, in de zoutpannen en in de havens. Dit was ontzettend zwaar werk. Nederlandse schepen hebben uiteindelijk in totaal wel een half miljoen slaven van Afrika naar Curacao verscheept. In Willemstad werden vanaf 1662 zelfs tienduizenden slaven gehouden en weer verder verhandeld ieder jaar. Curacao was een belangrijk punt voor hen in de trans-Atlantische slavenhandel, waardoor de slavernij op onder andere Curacao pas in 1863 is afgeschaft door de Nederlanders.

 

De 20e Eeuw: Modernisatie en Sociale Verandering

In de vroege 20e eeuw onderging Curaçao ingrijpende veranderingen, die het eiland naar een nieuw tijdperk van modernisatie en sociale transformatie brachten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Curaçao een cruciale rol als strategische locatie vanwege de aanwezigheid van de Isla-raffinaderij. De raffinaderij leverde brandstof aan de geallieerden en trok een internationale gemeenschap van arbeiders aan, waardoor de economie een aanzienlijke impuls kreeg.

Na de oorlog kwam de politieke en economische ontwikkeling in een stroomversnelling. De groei van de olieraffinaderij, de grootste in het Caribisch gebied, veranderde de economie van het eiland en bracht een golf van immigranten met zich mee, wat de culturele diversiteit van Curaçao versterkte. Hoewel de economische groei gunstig was, bracht het ook uitdagingen met zich mee, zoals milieuproblemen en sociaaleconomische ongelijkheden.

 

Van Nederlandse Antillen naar Koninkrijk der Nederlanden

Curacao was een van de eilanden, het hoofdeiland zelfs, die tot 2010 bekend stonden als de Nederlandse Antillen. Deze zijn echter opgeheven op 10 oktober 2010. Door deze opheffing werden zowel Curacao als Sint Maarten vervolgens nieuwe landen in het Koninkrijk der Nederlanden. Andere eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius werden bijzondere gemeenten. Hierdoor bestaat het Koninkrijk der Nederlanden nu uit de landen Aruba, Nederland, Sint Maarten en Curacao.
Ook op het nabijgelegen Klein Curacao zijn veel bijzondere elementen te vinden met een fascinerende geschiedenis. Zo ligt op dit onbewoonde eiland een mysterieus scheepswrak dat er spookachtige uitziet. KleinCuracaoTrips neemt u graag mee naar dit eiland en vertellen je alles over de geschiedenis.

 

De Moderne Tijd

In de 21e eeuw heeft Curaçao zijn plaats in de moderne wereld verder geconsolideerd, met aandacht voor politieke, economische en sociale kwesties. Politiek gezien heeft het eiland te maken met uitdagingen zoals economische stabiliteit, goed bestuur en nationale eenheid. Tegelijkertijd heeft Curaçao geprofiteerd van zijn toeristische sector, die jaarlijks duizenden bezoekers trekt met zijn prachtige stranden, rijke cultuur en historische bezienswaardigheden.

Curaçao heeft ook oog voor milieukwesties, gezien de impact van de olieraffinaderij op het milieu en de inspanningen om duurzame energiebronnen te ontwikkelen. De culturele diversiteit van het eiland blijft een bron van trots en heeft geresulteerd in een unieke smeltkroes van tradities, talen en keukens.

De geschiedenis van Curaçao, van zijn inheemse wortels tot zijn moderne tijdperk van autonomie, weerspiegelt een fascinerende reis van overleven, strijden en uiteindelijk bloeien. Het begrijpen van deze geschiedenis is van cruciaal belang voor het begrijpen van de huidige dynamiek en uitdagingen waar Curaçao voor staat terwijl het zijn unieke identiteit blijft vormgeven in de 21e eeuw.