Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
scheepswrak klein curacao

Welke scheepswrakken liggen er op Klein Curacao?

Klein Curacao is een klein, plat eilandje in de buurt van Curacao zelf. Het eiland heeft echter wel een geschiedenis met scheepswrakken. Hierdoor zijn er op het eiland meerdere scheepswrakken te vinden die je daar kunt gaan bezichtigen tijdens een leuke wandeling over het eiland.

 

Hoe zijn de scheepswrakken ontstaan?

Rondom het kleine eilandje zijn er vrij sterke stromingen. Hierdoor kan het voor schepen erg lastig zijn om er in de buurt te varen. Ook staat er een noordoostenwind die ervoor zorgt dat de schepen ook dichter op de kust van het eiland worden geduwd. Gedurende de tijd van de West-Indische Compagnie voeren er veel schepen hier in de buurt. Dit was vanwege de slavenhandel, maar het eiland is ook gebruikt voor de fosfaatwinning. Dit zorgde er dus voor dat er altijd veel schepen in de buurt waren en dus ook dat er de schepen waren die konden leiden tot scheepswrakken. De noordoostenwind in combinatie met de sterke stromingen hebben ervoor gezorgd dat meerdere schepen aan land zijn vastgelopen. Ook is het eiland zelf erg plat, waardoor het in de eerste plaats ook al moeilijker te zien is voor schepen.

 

Welke schepen zijn aan land gelopen?

Maria Bianca Guidesman

Sinds de ontdekking van Klein Curacao zijn er meerdere schepen hier vastgelopen. Het meest bekende schip hiervan is een olie tanker genaamd de Maria Bianca Guidesman. Deze is in de jaren 80 hier gestrand. Dit scheepswrak is nog steeds te bezichtigen wanneer je op Klein Curacao bent, maar het ziet er inmiddels wel iets anders uit. Het wrak is inmiddels namelijk al erg geroest en wordt steeds minder zichtbaar. Dit komt natuurlijk doordat natuurlijke elementen het langzaamaan laten verdwijnen, zoals wind en zand bijvoorbeeld.

Magdalena

Een ander bekend scheepswrak van Klein Curacao is de Magdalena. Dit is een Duits vrachtschip wat in 1934 is vastgelopen op het eiland. Het scheepswrak is nu echter niet meer te zien op Klein Curacao. Men heeft namelijk wekenlang geprobeerd om het schip weer los te krijgen. Uiteindelijk is het de reddingsdiensten gelukt om het weer los te krijgen. Dit hebben ze gedaan door het schip zoveel mogelijk uit te graven. Hiervoor zijn veel mannen nodig geweest en hebben ze ook meerdere sleepboten gebruikt, totdat het uiteindelijk is gelukt.

Tchao

Als laatste is er ook nog vrij recent een schip vast gelopen. Het Franse zeiljacht met de naam Tchao is nu nog steeds te zien op het eiland en kan je dus gaan bezichtigen bij je volgende bezoek aan (Klein) Curacao! De boot is op 1 april 2007 vastgelopen en had 4 mensen aan boord. Deze mensen zijn allemaal gelukkig ongedeerd aangekomen op het eiland, maar het schip was echter niet meer te redden. Tchao had inmiddels al te veel schade opgelopen. Hierdoor is het scheepswrak nu wel nog steeds te zien tijdens een Klein Curacao trip. Al deze scheepswrakken zijn perfect om te bezichtigen tijdens een wandeling over het eiland en ook voor foto’s is het ideaal om hier eens een kijkje te gaan nemen.