Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
carnival-curacao

Dit zijn de feestdagen van Curacao

 

Curacao heeft natuurlijk net als andere landen een aantal feestdagen ieder jaar. Ze vieren uiteraard bijvoorbeeld Kerstmis en oud en nieuw, maar welke andere feestdagen hebben ze nog meer in Curacao? En wanneer zijn deze feestdagen? Hieronder staan een aantal feestdagen van Curacao die je echt eens moet gaan meevieren daar!

 

Carnaval op Curacao

Hoewel Carnaval een bekend feest is dat in Noord-Brabant en Limburg wordt gevierd, kennen toch heel veel mensen in Nederland Carnaval niet. Dit is een feest met allerlei mooie of kleurrijke kostuums, optochten en veel muziek en dansen. In Zuid-Nederland wordt het gevierd met veel snoep voor de kinderen en vooral uitgaan voor jongvolwassenen, maar bij Curacao is het toch niet helemaal hetzelfde. Carnaval op Curacao is een bijzondere en unieke ervaring, vooral de carnavalsoptochten! Je ziet hier allerlei prachtige kostuums waar veel werk in is gestopt.

Tijdens het Carnaval is er 4 dagen lang een muziekfestival waarbij de Tumba King of Queen wordt gekozen. Tumba is de muziek die bij Carnaval op Curacao hoort en het is een combinatie van Latijns-Amerikaanse muziek met Caribische instrumenten erin en heerlijk om op te dansen! Er zijn nog een paar andere feesten voor de grote parade van Carnaval. Zo zijn er de Jump-Ups, een parade waarbij iedereen gewoon mag deelnemen zonder dat ze per se een kostuum moeten hebben. Wel krijgen ze vaak shirts die ze mogen versieren voor in de parade. Er zijn ook veel Jump-Ins, wat meer een feest is met live muziek (vooral Tumba natuurlijk) en veel dansen.

 

De Dag van de Vlag

Ieder jaar wordt op 2 juli de ‘Dag van de Vlag’ gevierd op Curacao. Dit is om te vieren dat op deze dag in 1951 de Eilandsraad van Curacao voor het eerst bij elkaar kwam. Veel mensen hangen op deze dag de vlag uit en ook op lokale tv gaat het op 2 juli vrijwel alleen nog maar over deze bijzondere dag. Er zijn ook veel activiteiten om te doen op deze dag, zoals bijvoorbeeld activiteiten voor de kinderen, sportwedstrijden en verschillende opvoeringen. Vooral in de hoofdstad Willemstad is er meer dan genoeg te doen op deze dag dus ga er zeker eens naartoe voor de Dag van de Vlag! Buiten alle recreatieve activiteiten zijn er ook nog een aantal officiële plechtigheden. Deze vinden in de ochtend plaats op het Brionplein in Otrobanda en in Parke Himno i Bandere in Barber, dit bevindt zich in het westelijk deel van Curacao.

 

De Dag van Curacao

Op 10 oktober 1499 werd het Caribische eiland Curacao voor de eerste keer ontdekt door Alonso de Ojeda, een ontdekkingsreiziger uit Spanje. Na deze ontdekking zijn de Spanjaarden vrijwel direct Curacao binnen gevallen zodat ze Arawak-indianen, de bewoners van het eiland Curacao, konden veroveren en transporteren om hen als slaven te houden. Meer dan honderd jaar later, in 1634, namen de Nederlanders de macht op Curacao over. Hier hebben ze vooral de haven veel gebruikt, waardoor de stad Willemstad op een gegeven moment is ontstaan. De handel bloeide en dit was ook goed voor Curacao zelf. Toen in 1914 olie werd ontdekt in de buurt van Curacao, gebruikten de Nederlanders Curacao om hier olieraffinaderijen te bouwen, waardoor veel immigranten graag naar Curacao wilden komen en de bevolking zo gigantisch groeide. Daarbij was de haven perfect voor het verschepen van olietankers en olie vanuit Zuid-Amerika naar Curacao, waarna het verder werd doorgevoerd naar Europa.

Hoewel er na de Tweede Wereldoorlog een beweging was die zich inzette voor de onafhankelijkheid van Curacao en andere Caribische eilanden, werd Curaçao het hoofdeiland van vijf eilandgroepen die onder Nederland vielen. Deze staan bekend als de Nederlandse Antillen. Curacao heeft dus een lange, unieke geschiedenis en dit, samen met hun cultuur, vieren ze nu nog steeds ieder jaar op 10 oktober. Op deze dag kun je over het hele eiland verschillende culturele evenementen vinden. Ook hoef je je geen zorgen te maken over honger, want er zijn overal inheemse gerechten waaraan je je vol kunt eten! De Dag van Curacao is een feestdag die je echt eens moet hebben meegemaakt!

 

Kerst op Curacao

Op Curacao viert men uiteraard ook kerst en dit is iets wat je echt een keer meegemaakt moet hebben! In Nederland is het elk jaar ontzettend koud in de winter, hoewel je natuurlijk wel lekker Glühwein kunt drinken op de kerstmarkten. Als je kerst op Curacao viert, is het een heel andere ervaring! In plaats van sneeuw of regen en veel wind heb je op Curacao juist prachtige stranden en schijnt de zon in plaats van dat het zo koud is! Ook kan je hier nog gewoon lekker genieten van cocktails tijdens de feestdagen.

Steeds meer Nederlanders kiezen er hierdoor voor om kerst op Curacao te vieren in plaats van in Nederland. Op Curacao wordt kerst op dezelfde, traditionele manier gevierd zoals we dat ook in Nederland doen. De familie komt gezellig bij elkaar en er wordt genoten van heerlijk eten. Een aantal gerechten die men hier eet met kerst zijn bijvoorbeeld ayaka (dit is vlees of kip in maïsmeeldeeg, gevouwen in bananenbladeren), pan di jamón (dit is kerstbrood met ham) en een drankje genaamd ponche crema (dit is een soort van eierpunch).

Hoewel er op Curacao zelf geen kerstbomen groeien, vanwege het klimaat, hebben toch genoeg bewoners op Curacao een dennenboom in huis die ze versieren met kleurrijke lampjes. Zo wordt bijvoorbeeld op het Brionplein, in Willemstad, een gigantische kerstboom versierd met roze en witte lampjes. Daarbij verlichten ze ook de beroemde Koningin Emma Pontonbrug, waardoor je echt een heerlijke kerstsfeer zal merken! Op Curacao versiert men ook veel tuinen met lampjes, waarbij het zelfs een klein beetje een wedstrijd is om de mooiste kersttuin van Curacao te creëren. Het is hieraan ook direct te merken dat mensen veel buiten leven op Curacao, want er wordt dus veel aandacht besteed aan de kerstversiering buiten. Er zijn namelijk ook panden op het eiland die net als de tuinen volledig met lichtjes versierd worden. Dankzij dit alles is kerst op Curacao een onvergetelijke belevenis die je zelf ook echt eens moet meemaken!

En als je dan toch op één van deze prachtige feestdagen bent in Curacao, dan raden we je aan een dagtrip te maken naar het mooie onbewoonde eiland Klein Curacao. Wij van Curacao Trips nemen je graag mee op dit mooie avontuur.