Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
Het onbewoonde eiland Klein Curacao

Klein Curacao, een Caribische parel

Op zoek naar een plek waar u het strand niet hoeft te delen met ontelbaar veel toeristen en waar uw uitzicht niet belemmerd wordt door hotels of strandstoelen? Klein Curacao is een onbewoond paradijs waar u het ultieme Robinson gevoel beleeft! Op enkele strandhutjes en een vuurtoren na, is het eiland compleet ongerept. Precies wat u zich voorstelt bij een tropisch, Caribisch eiland. De plek werd door Lonely Planet uitgeroepen tot het mooiste strand van Curacao. Een dagtrip naar dit heerlijke eiland is dus een fantastisch idee tijdens uw verblijf op Curacao. Geniet hier van de rust, het hagelwitte strand en de onmetelijke, turquoise zee die dit prachtige eiland omringt. De magnifieke uitzichten lijken zo uit een reismagazine geplukt.

Klein Curacao ligt op ongeveer 13 kilometer van Curacao en is zo mogelijk nog mooier dan haar grote broer. Kristalhelder water, magnifieke riffen en koralen, eindeloze stranden en onbetaalbare uitzichten. Wie even helemaal genoeg heeft van de drukte in en rond Willemstad, Punda, Otrobanda, Sharloo en Pietermaai kan een trip boeken naar dit kleine paradijs. De mystieke schoonheid en rijke geschiedenis van Klein Curacao is al eeuwen vermaard onder de lokale bevolking. De Caribische parel is een echte droombestemming voor wie houdt van de natuur, rust en avontuur. Snorkelaars, duikers en zonaanbidders vinden hier perfect hun gading. Wie goed kijkt naar de vlag van Curacao, ziet een grote en kleine ster. Die laatste staat voor Klein Curacao. De totale oppervlakte van het eiland is een luttele twee vierkante kilometer. Klein Curacao is dus letterlijk erg klein, maar wel heel erg fijn. In ongeveer twee uur tijd kunt u het volledige eiland rondwandelen. U kunt er uiteraard ook lekker luieren op het strand, genieten van een heerlijke barbecue, krabben en andere dieren spotten en zwemmen in de azuurblauwe zee. Maar er is nog veel meer te doen.

Schildpadden spotten tijdens het snorkelen

Klein Curacao is dé ideale plek om te snorkelen. Het water is er heerlijk comfortabel warm en helder. Wie met een snorkel het water in plonst, komt tijdens het zwemmen gegarandeerd talloze kleurrijke vissen én schildpadden tegen. Een magische ervaring! Sommige schildpadden zijn tot wel zestig jaar oud. Houdt uw ogen dus goed open tijdens het snorkelen. Belangrijk advies: jaag de dieren niet op en raak ze niet aan. Door menselijke bacteriën kunnen de dieren erg ziek worden. Ga dus op een respectvolle manier met de natuur en de dieren om. Klein Curacao is een populaire nestplaats voor deze schildpadden. Elk jaar keren honderden zeeschildpadden, geboren op het eiland, terug naar hun roots om er eieren te leggen om zich voor te planten. Het eiland doet verder ook dienst als broedplaats van de Amerikaanse dwergstern (vogelsoort), de karetschildpad en de soepschildpad. Probeer tijdens uw verblijf op het eiland om zeker ook de gestreepte anolis te spotten, een geïntroduceerde boomhagedis. Het water rondom Klein Curacao is trouwens zo zuiver en puur dat u ook de koralen en het andere zeeleven glashelder kan bewonderen. Onderwater heeft u een zicht tot wel 30 meter ver. Let ook op de vele pelikanen die op en rond Klein Curacao wonen. U vindt ze vaak gezellig dobberend op stukken hout die in zee liggen. Af en toe duiken ze het water in om een visje te vangen. Hou ze dus nauwlettend in de gaten, want een pelikaan in het water zien duiken achter een prooi aan, is een wonderlijk schouwspel.

De iconische vuurtoren bezoeken

Dé eye-catcher op Klein Curacao is ongetwijfeld de 22 meter hoge vuurtoren die zich pal in het midden van het eiland bevindt. De vuurtoren en de twee bijhorende roze herenhuizen zijn ondertussen vervallen, maar geven wel een mooi beeld van hoe het er vroeger uitzag. De Prins Hendriktoren, zoals de vuurtoren officieel heet, staat hier al sinds 1849. Het monumentale bouwwerk werd indertijd fel rood geschilderd om goed te contrasteren met de blauwe lucht. Zo konden schepen duidelijk zien dat hier een eiland lag en liepen ze geen schipbreuk. Ondertussen is de rode kleur duidelijk verbleekt. Als u besluit richting de vuurtoren te wandelen, doe dat dan zo vroeg mogelijk op de dag, wanneer het nog relatief koel is. Zorg ook dat u gesloten schoenen bij u heeft. Rondom de toren groeien namelijk diverse stekelige planten. U kunt de vuurtoren binnengaan, maar voorzichtigheid is geboden. De overheid is bezig geweest met de renovatie van het bouwwerk. Zo werden de trap, het dak en de eerste verdieping al voor een deel gerestaureerd. Maar het gebouw is dus voorlopig nog steeds erg vervallen, wat natuurlijk ergens ook bijdraagt aan de charme ervan. Het is en blijft een absolute must-see op Klein Curacao.

Een foto nemen bij het indrukwekkende scheepswrak van een olietanker

Om het ‘onbewoond eiland’-gevoel helemaal af te maken, kunt u een leuke foto nemen met een gigantisch, verroest scheepswrak, dat zich aan de noordelijke kant van Klein Curacao bevindt. U ziet het al van ver liggen, een fabuleus en merkwaardig gezicht. Zoals u zult merken, is Klein Curacao een relatief ‘plat’ eiland, wat maakt dat het vanaf de brug van een schip vaak moeilijk te zien is. Er waait ook vaak een stevige noordoostenwind, wat het soms lastig maakt om als schipper langs het eiland te varen. Om die reden ging het in het verleden af en toe mis. Het wrak van de olietanker Maria Bianca Guidesman ligt hier al sinds de jaren tachtig. U kunt duidelijk zien wat voor schade de zee toebracht, aangezien grote delen van het schip al volledig vergaan zijn. Verschillende stukken zijn door woeste stormen weggeslagen en de resten van de boot zijn in een roodbruine kleur verroest. Vanaf het hele eiland kunt u hier eenvoudig naartoe wandelen. Onderweg komt u bovendien de oude vuurtoren tegen. Langs het scheepswrak ziet u koraal en aangespoelde schelpen liggen. Iets verderop ligt er een kleiner wrak van een Frans zeiljacht dat in 2007 schipbreuk leed.

Een stukje geschiedenis

Klein Curacao werd in de zeventiende en achttiende eeuw gebruikt door de West-Indische Compagnie. Het diende als quarantaineplaats voor zieke slaven. Degenen die hun afzondering niet overleefden, werden op het eiland begraven. Een trieste en woelige geschiedenis dus. Klein Curacao groeide pas tot haar huidige grandeur vanaf 1871, toen mijningenieur Joh Godden er fosfaat begon te ontginnen. Die fosfaatmineralen werden achtergelaten door vogels die het eiland gebruikten om te broeden. Indertijd was fosfaat erg gewild als bestanddeel van onder meer veevoer en kunstmest. Pas rond 1970 gingen de eerste boten met toeristen richting dit heerlijke bounty eiland en is een bezoek aan Klein Curacao uitgegroeid tot de meest populaire activiteit tijdens een vakantie op Curacao.

Met de boot naar Klein Curacao

In principe kunt u enkel met de boot richting Klein Curacao. U kunt kiezen tussen verschillende boottocht opties. Zo kunt u met een luxe jacht of een catamaran naar het eiland. Vertrekken doet u vanaf Jan Thiel, Santa Barbara of Caracasbaai, afhankelijk van welke trip u kiest. De oversteek naar Klein Curacao duurt met de luxe jacht ongeveer een uurtje. Wie met de catamaran richting Klein Curacao reist, doet er iets langer over. Reken toch op anderhalf uur. Hou er rekening mee dat de boten vaak tegen de golven in varen op de heenweg. Dat kan op sommige dagen met name op de catamarans ervoor zorgen dat u zeeziek wordt. Op de jacht heeft u hier weinig tot geen last van. Op de terugweg vaart u altijd met de stroming mee wat zorgt voor een heerlijke rustige rit.

Wanneer de boot voor Klein Curacao heeft aangelegd is, stapt u over in een klein motorbootje die u naar het eiland brengt. Wie dat wil, kan ook gewoon naar het eiland zwemmen. Dan neemt de crew uw spullen mee naar het strand. De trips vertrekken veelal vroeg in de ochtend. Zo heeft u een volledige dag de tijd om Klein Curacao ten volle te beleven. Bij elke trip zijn in elk geval een uitgebreide BBQ lunch, een open bar en het gebruik van een duikbril met snorkel inbegrepen.

Een volledige dag zorgeloos genieten gegarandeerd!!