Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
grotten van Hato

Grotten van Hato op Curacao

 

Ga je op vakantie naar Curacao en zoek je nog iets leuks om te doen? Ga dan eens langs bij de grotten van Hato! Deze grotten zijn een van de leukste bezienswaardigheden van Curacao. In deze gronden kun je niet alleen stalagmieten en stalagtieten zien, maar zelfs rotstekeningen, onderaardse meertjes en vleermuizen. Dit alles kan je zien in de grotten van Hato tijdens een rondleiding van een van de ervaren gidsen. Zij kunnen je ook meer vertellen over hoe de grotten zo zijn ontwikkelt en zullen je meer vertellen over de geschiedenis en de mythes van de grotten. De Hato Caves hebben in elk geval alles wat je nodig hebt voor een leuke dag uit!

Wanneer je naar de Hato Caves gaat, zal je niet alleen de grotten kunnen bezichtigen. Je kan hier namelijk ook beter kijken naar de structuur als het ware van Curacao. Het noorden van het eiland bestaat namelijk uit lagen van kalksteen. Deze lagen worden ook wel de kalksteenterrassen genoemd. Deze terrassen lagen vroeger onder de zeespiegel en waren toen nog koraalriffen. Als je een bezoekje brengt aan de grotten van Hato kan je deze structuur goed zien. De grotten liggen ongeveer 60 meter boven de zeespiegel, waardoor je dus uitzicht hebt over alle lagen van kalksteen die eronder liggen.

 

De geschiedenis van de grotten van Hato

De Hato grotten zijn al ontzettend oud. Er zijn namelijk grottekeningen en peroglyphen, tekeningen in de rotsen, gevonden van wel 1.500 jaar oud. Dit laat ons zien dat de Ararwak indianen hier vroeger hebben gewoond nog voordat de Europeanen hier kwamen. Deze indianen zijn echter niet de enigen die de Hato grotten hebben bewoond, want zelfs in de tijd van de slavenhandel kwamen deze grotten goed van pas. Slaven die gevlucht waren van hun eigenaren konden hier naartoe komen om te schuilen. Soms bleven ze hier zelfs maandenlang schuilen totdat het veilig was om weer verder te gaan.

Als je met een gids deze grotten gaat bezoeken, zal deze je nog veel meer vertellen over de geschiedenis van de grotten. Zo weet een gids je nog veel te vertellen over de indianen die er hebben gewoond of de slaven en wat ze allemaal gedaan hebben in de grotten. Hoewel de indianen een lange tijd de grotten hebben bewoond, zijn ze niet heel diep doorgedrongen in deze grotten. Wel hebben ze meer dan voldoende sporen achtergelaten waardoor we toch hebben kunnen ontdekken dat ze er gewoond hebben.

De slaven zijn daarentegen wel dieper het grottenstelsel in gegaan. Dit hebben onderzoekers kunnen zien aan bijvoorbeeld de zwarte vlekken die je in de grotten kunt zien in het plafond. Dit zijn namelijk roetresten van de fakkels die de slaven hebben gebruikt toen ze de grotten in gingen om te schuilen. Het belang van deze fakkels zal de gids je ook laten zien tijdens een excursie in de grotten van Hato. Als deze namelijk even het licht uitdoet, zie je helemaal niks meer. De fakkels van de slaven waren dus zeker weten geen overbodige luxe.

 

Warme grotten van Hato

Meestal als je grotten bezoekt, heb je het vrij koud wanneer je binnenkomt. Dit is doordat de meeste grotten onder de zeespiegel liggen, waardoor het dan zo fris is. De grotten van Hato liggen echter ongeveer 60 meter boven de zeespiegel, waardoor je het hier binnen bijna even warm hebt als buiten! Sterker nog, er staan ventilatoren in deze grotten zodat bezoekers een beetje kunnen afkoelen tijdens de excursie!

Als je het grottenstelsel van Hato wilt gaan bezoeken, kan dit niet zonder begeleiding en zal je dus altijd een gids bij je hebben. Gelukkig vertrekt er een keer per uur een nieuwe rondleiding met gids, waardoor je de grotten vrijwel altijd wel kunt bezoeken. Het mooie van de grotten van Hato is ook dat je geen grote wandelschoenen aan hoeft te doen. Er is namelijk een stelsel van paden aangelegd in deze grotten, waardoor je deze excursie zelfs op je slippers zou kunnen lopen.

Tijdens de rondleiding met je gids zal je maar een klein deel van het enorme grottenstelsel bezoeken, want meer is er niet opengesteld voor het publiek. Dit maakt echter niet zoveel uit, want de kamers die je zal bezoeken zullen al bijzonder genoeg zijn! Als eerste nemen de gidsen de bezoekers altijd mee naar de Kamber die Awa (de waterkamer). In deze kamer ligt een klein onderaards meertje en als je hier naar binnen loopt, zal je direct een heel bijzondere sfeer voelen. Het is net of je je in een sprookje bevindt hier!

 

De grotten van Hato: een bijzondere excursie

In de grotten zelf is het helaas niet toegestaan om foto’s te maken. Dit komt door het schadelijk effect van de lichtflitsen. Dit is ook te zien in de grotten zelf. Hier zijn namelijk meerdere plaatsen begroeid met algen. Alleen als deze algen groeien in de buurt van een kunstmatig licht zijn deze groen, dankzij fotosynthese. Dit is een van de vele dingen wat de grotten van Hato zo bijzonder maakt.

Er is echter een plek in het grottenstelsel waar je wel foto’s en video’s mag maken. In de Kamber di Bentana (de raamkamer) zit namelijk een gat in het dak. Hier valt het zonlicht prachtig door naar binnen en het levert ontzettend mooie foto’s op! Ook wordt dit gat in de grot door vleermuizen gebruikt om naar binnen en buiten te kunnen vliegen in de nacht.

Tijdens de excursie kun je ook niet alleen genieten van de bijzonderheden binnen de grotten, maar ook buiten, want hier is er ook nog meer dan genoeg te zien! Zo kun je niet alleen bij het Christoffelpark op Curacao van de natuur genieten, maar ook bij de Hato Caves met een cactustuin waar allemaal soorten cactus groeien die je kunt vinden op Curacao. Ook zijn de petrogliefen hier te vinden die in een rots staan dichtbij de cactustuin. Het kan even duren voordat je de tekeningen ziet zitten, omdat ze echt in de rots zijn gemaakt, maar het ziet er prachtig uit wanneer je ze ziet zitten!

Aan het einde van je excursie bij de grotten van Hato kan je zelfs nog wat drinken op het gezellige terras! Je kunt de grotten van Hato elke dag bezoeken tussen 10:00 en 17:00. De laatste rondleiding van de dag vertrekt altijd om 16:00 dus zorg dat je er op tijd bij bent.

Wil je een andere bijzondere wereld ontdekken? Ga dan met Curacao Trips mee naar het prachtige onbewoonde eiland Klein Curacao en ga op avontuur op dit prachtige eiland vol bijzondere bezienswaardigheden.