Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
Fuikdag boten op een rij

Fuikdag Curacao

Elk jaar vindt er een geweldig feest plaats op Curacao genaamd Fuikdag! Dit feest is het gezelligste feest van Curacao met goede redenen. Dit feest vind elk jaar plaats op de eerste zondag van het nieuwe jaar. Hoewel dit feest ooit begonnen is als klein feestje met drie boten met een aantal vrienden, is het nu een enorm evenement op het water! De reden dat dit feest Fuikdag wordt genoemd, is omdat Fuik de naam van de baai waar het feest plaats vindt is.

Koop je kaarten online

Op 1 oktober 2024 gaat de voorverkoop van Fuikdag 2025 van start.

Wat is Fuikdag en hoe vier je het?

Tijdens Fuikdag is het de bedoeling dat je op het water drijft met wat je maar kan bedenken. Natuurlijk huren de meeste mensen een boot, maar dit moet al maanden van tevoren geregeld worden, want op Fuikdag zelf is de kans groot dat elke boot die te vinden is op het eiland al verhuurd is. Je kan wel met andere drijvende dingen meedoen natuurlijk, maar een boot blijft altijd het leukste en meest comfortabele. Voor Fuikdag hoef je geen entree of administratiekosten te betalen. In tegenstelling tot festivals mag je hier zelfs je eigen eten en drinken meenemen! Iedereen is welkom zolang als dat ze iets hebben wat drijft en ze hierop meedoen.

 

De oorsprong van het feest

Dit evenement is op een vrij natuurlijke manier ontstaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw was het een jaarlijks evenement voor de leden van de Curacao Jacht Club, dit waren eigenaren van jachten en grote zeilboten die voor zichzelf een privéclub hadden opgericht, waarbij ze ieder jaar op 1 januari een groot, uitgebreid ontbijt aten om 6 uur in de ochtend. Elk jaar was het een vaste kring van vrienden die hier naartoe gingen. Op een gegeven moment hield de jachtclub echter op met het organiseren van dit ontbijt ieder jaar, waardoor de vrienden besloten om het zelf te gaan organiseren. Eduardo Badaracco nam hier de leiding in en ze besloten zo om ieder jaar met de boot naar Fuikbaai te gaan en daar dan een leuke dag te hebben samen. Natuurlijk kwam 1 januari niet altijd even goed uit, waardoor ze de datum hebben veranderd en hebben afgesproken dat ze het iedere eerste zondag van het nieuwe jaar zouden doen. Dit feestje groeide ieder jaar meer in populariteit en zo is het uiteindelijk uitgegroeid tot een groot feest voor iedereen. Steeds meer mensen gingen ernaartoe en zagen hoe ontzettend leuk het was waardoor het vandaag de dag nog steeds ontzettend populair en bekend is. Fuikdag is het grootste feest op het water in Curacao en zelfs een van de grootste drijvende evenementen in het hele Caribische gebied!

Fuikdag wordt gevierd in de Fuikbaai en dit ligt aan de zuidoostelijke kant van Curacao. De Fuikbaai ligt dicht bij Tafelberg. Je kan deze plek alleen per boot bezoeken op de dag zelf en dit doen de bezoekers dan ook. Men komt met hun eigen boot, huurt een boot of boekt ver van tevoren een boottour zodat ze deel kunnen nemen aan dit geweldige feest.  Er zijn echter ook genoeg mensen die tijdens Fuikdag op luchtbedden, opblaasbare zwembaden of rubberboten in het water ronddobberen. Feestgangers zijn ook niet de enigen die graag naar dit feest komen, want er treden ook ieder jaar artiesten op.

 

Waarom is Fuikdag het gezelligste feest?

Fuikdag wordt dus ook wel het gezelligste feest van Curacao genoemd en dat zeer zeker niet zonder goede redenen. Fuikdag heeft namelijk een fantastische sfeer! Allereerst is het natuurlijk al een mooie locatie zo op het water bij Curacao. Vooral in de avond is het prachtig in de Fuikbaai. Hiernaast is er elk jaar leuke muziek en blijft het altijd een verrassing welke geweldige artiesten dit jaar weer zullen optreden. Op Fuikdag is er namelijk nooit een vast programma, line-up of headliners voor dit drijvende evenement, maar er zijn wel altijd beroemde DJ’s naar Fuikdag gekomen om hun muziek te spelen. Dit doen ze dan vanuit hun eigen boten en geven een fantastisch live-optreden. Een aantal bekende artiesten die in het verleden op Fuikdag hebben opgetreden zijn bijvoorbeeld Hardwell, Martin Garrix, Partysquad, DJ Chuckie en Dimitri Vegas & Like Mike. Ieder jaar is het een groot raadsel wie er dit keer komt optreden en dat is al een deel van het leuke en spannende aan Fuikdag: het blijft altijd een verassing!

Naast de goede muziek en mooie locatie is Fuikdag hoe dan ook een apart evenement op zichzelf. Het is namelijk de bedoeling dat je meedoet op iets wat drijft en dit is ontzettend leuk! Het is ieder jaar leuk om te zien waar mensen dit jaar weer op komen, zoals bijvoorbeeld opblaasbare zwembaden of flamingo’s. De mensen op dit feest zijn altijd super gezellig. Er worden drankjes gedeeld tussen de bezoekers en iedereen danst samen. Dit is ook anders dan festivals waar altijd wel iets fout gaat of iets gebeurt, want op Fuikdag gebeurt dit namelijk niet. Er kan natuurlijk ontzettend veel fout gaan tijdens dit feest, maar dit gebeurt dus helemaal niet. Tijdens Fuikdag kan iedereen goed met elkaar opschieten en heerst er overal een geweldige sfeer. Dit drijvende outdoorevenement op Curacao moet je dus echt een keer bezoeken!

 

Tips voor Fuikdag 

Iedereen zou een keer naar Fuikdag moeten gaan aangezien het zo’n geweldig feest is. Het is echter wel handig om goed voorbereid te zijn voor dit feest. Je zou namelijk denken dat het niet zo moeilijk is om een boot te huren, maar dit moet je echt al maanden van tevoren regelen. Op de dag van Fuikdag zelf zal er namelijk geen boot meer te vinden zijn die je nog kan huren op Curacao, omdat ze dan al allemaal verhuurd zijn voor dit feest. Ook worden de prijzen duurder hoe dichter je bij Fuikdag komt, dus zorg er echt voor dat je dit allemaal ruim van tevoren huurt en regelt. Daarbij is dit een feest waar je echt even van moet herstellen. Daarom is het handig om je reis naar Curacao zo te plannen dat je Fuikdag helemaal aan het begin hebt in de eerste paar dagen, zodat je na het feest nog rustig kan ontspannen en bijkomen ervan. Ook is aankomen op de dag zelf absoluut niet handig, omdat het dan al zo hectisch is, dus probeer daarom minimaal twee dagen voor Fuikdag aan te komen op Curacao. Dit geeft je genoeg tijd om nog spullen te kopen voor het feest, waardoor je optimaal voorbereid bent en er echt goed van kunt genieten!