Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
fosfaatwinning klein curacao

Fosfaatwinning op Klein Curacao

Hoewel het niet exact bekend is wanneer Klein Curacao werd ontdekt, is het wel in 1871 door de Engelse mijningenieur John Godden op de kaart gezet. Dit was natuurlijk niet zonder reden, want hij ontdekte dat een bepaalde stof op Curacao best winstgevend kon zijn. Hieronder leg ik je meer uit over de fosfaatwinning op Klein Curacao.

 

De fosfaatwinning op Klein Curacao

Toen John Godden op Klein Curacao aankwam, kwam hij erachter dat hier veel fosfaat te behalen viel en dit zou veel winst kunnen opleveren. Dit fosfaat werd achter gelaten door vogels. Er waren namelijk veel vogels op Klein Curacao die dit eilandje gebruikten als broedplaats. In dit proces hebben zij dus ook altijd veel fosfaat achter gelaten. Deze stof was erg gewild in Europa in die tijd en werd dan ook veel verhandeld. Men gebruikte het als toevoeging bij zowel kunstmest als bij het veevoer.

 

Nadat John Godden Klein Curacao op de kaart had gezet, heeft men hier nog een hele tijd fosfaat vandaan gehaald. Gedurende de 15 jaar dat John Godden fosfaat vanuit Klein Curacao heeft verhandeld, is er meer dan 90 ton aan fosfaat gewonnen en vervolgens geëxporteerd naar Engeland. Toen de toestemming voor de 15 jaar van het winnen van fosfaat was verlopen voor John Godden hebben anderen het overgenomen. In totaal is er uiteindelijk van 1871 tot aan 1914 fosfaat gewonnen op het eiland.

 

De gevolgen van de fosfaatwinning

De verhandelaars van het fosfaat hebben natuurlijk veel winst gemaakt aan al het fosfaat dat ze hebben verhandeld in die jaren. Er zitten echter ook gevolgen verbonden aan de fosfaatwinning en de export ervan vanuit Klein Curacao. Eerst was Klein Curacao namelijk een eilandje met planten en veel leven. Dankzij de fosfaatwinning is het landschap echter drastisch veranderd. Om fosfaat te kunnen winnen, moest men namelijk de bodem van het eiland afgraven. Hierdoor is veel vegetatie verdwenen en werd het eiland uiteindelijk dor en kaal. Ook leefden hier zeevogels voor duizenden jaren, totdat het eiland dus al haar vegetatie verloor. Hierdoor is het eiland nu inmiddels onbewoond. Als laatste had het kleine eiland voor de fosfaatwinning nog enkele heuvels, maar door de fosfaatwinning zijn deze ook verdwenen en is het eiland nu 3 meter lager, terwijl het eerst al vrij plat was. Gelukkig is men wel bezig om het eiland weer te veranderen. Er is namelijk een herbebossingsproject van Carmabi aan de gang, zodat Klein Curacao hopelijk weer een stuk groener zal worden.