Klein Curacao trips .com
Certificate of excellence TripAdvisor 2024
Blue room freediver

De Blauwe Kamer/Blue Room, een wonderlijke onderwater grot op Curacao

 

De Geschiedenis van de Blauwe Kamer

De naam ‘Blauwe Kamer’ is afkomstig van de schitterende blauwe gloed die het water in de grot verlicht. Volgens inheemse legenden diende de grot ooit als een heilige plek waar spirituele rituelen werden uitgevoerd. Lokale bevolkingsgroepen zagen het als een poort naar een andere wereld, waar goden en geesten verbleven. In de loop van de geschiedenis werd de Blauwe Kamer ook gebruikt door zeelieden en piraten als een schuilplaats en een geheime opslagplaats voor hun buit.

De Geologie van de Blauwe Kamer

De Blauwe Kamer, net als andere kalksteengrotten op Curaçao, is gevormd door eeuwen van kalksteenafzettingen die zijn ontstaan door het proces van oplossing en neerslag. Regenwater, vermengd met koolstofdioxide, dringt door de kalksteenlagen en lost het op, waardoor holtes ontstaan. Deze holtes zijn uiteindelijk uitgegroeid tot de indrukwekkende grotten die we vandaag kunnen verkennen. Wat de Blauwe Kamer onderscheidt, zijn de unieke kenmerken, zoals de opening naar de zee, waardoor het water binnenstroomt en een schitterende blauwe gloed creëert.

De zeeroute naar de Blauwe Kamer

Er zijn twee verschillende manieren voor mensen om bij de Blauwe Kamer op Curacao te kunnen komen. De eerste is via de zee. Dit kan allereerst op een makkelijke manier door een watertaxi te huren. Deze boot staat bekend als Captain Goodlife, waarvoor je bij Santa Cruz al kan opstappen. Tijdens de tocht naar de Blauwe Kamer kan je de kust van Curacao nog vanaf de watertaxi bewonderen. Wanneer jij en de andere passagiers vervolgens bij de Blauwe Kamer aankomen, krijg je eerst nog even een instructie. Hierin wordt vooral verteld waar je rekening mee moet houden qua veiligheid. Vervolgens heb je 15 minuten om de grot op je eigen gemak te verkennen en er lekker in te zwemmen als je dat graag wilt. Hierna stapt iedereen weer op de boot en vaart deze weer terug naar Santa Cruz. Dit is echter ook geen saaie route, aangezien je op de terugweg nog steeds naar de kust van Curacao kunt kijken en de boot een tussenstop maakt bij Santa Pretu, ook wel bekend als het zwarte strand.

Ook is het mogelijke om de Blauwe Kamer te bezoeken met de Go West trip. Dit is een trip die start bij de Caracasbaai op een mooie catamaran. Deze catamaran vaart helemaal tot aan Westpunt en legt onderweg bij de mooiste plekken aan waaronder de Blauwe Kamer. Hier krijgt u ongeveer een uur de tijd om de grot te verkennen. Eénmaal aangekomen bij Westpunt gaat iedereen van de boot en staat er een openlucht bus te wachten die via een prachtige route weer terug rijdt naar het startpunt van de trip. Deze trip is inclusief ontbijt, BBQ lunch en een open bare gedurende de hele dag. U kunt hier de Go West trip bekijken en eventueel direct online reserveren.

De avontuurlijke route naar de Blauwe Kamer

Als de route via de zee te saai is voor je, is deze avontuurlijke route naar de Blauwe Kamer wellicht meer geschikt voor je. Als je ervoor kiest om de avontuurlijke route naar de Blauwe Kamer te nemen, zal je de hele route wandelend afleggen. Dit is natuurlijk allereerst goedkoper, aangezien je geen geld hoeft uit te geven aan een boottrip. Dit geld kan je bijvoorbeeld besteden aan een lekker etentje of aan souvenirs van Curacao. Daarbij is de route ook spannender en kan je deze op je eigen gemak afleggen, waarbij je geen rekening hoeft te houden met andere passagiers. Als laatste is een voordeel van de avontuurlijke route dat je zo lang de tijd hebt als je maar wilt bij de Blauwe Kamer. Je hoeft namelijk niet al na 15 minuten weer weg omdat de boot dan terug vaart, maar je kunt alles op je eigen tempo doen. Bij het volgen van de looproute zal je beginnen bij Santa Cruz, links van het strand. Dit is net voor de opstap plaats van de watertaxi Captain Goodlife.

Om wandelend bij de Blauwe Kamer aan te komen, moet je eerst een steil pad omhoog volgen. Hierna is het nog 10 minuten lopen naar Santu Pretu, het zwarte strand. Dit is natuurlijk nog een voordeel van de avontuurlijke route, aangezien je bij het wandelen ook nog zelf tijd op Santa Pretu kunt doorbrengen. Het zand hier is zwart wat natuurlijk heel bijzonder is om te zien! Je kan er ook gaan zwemmen als je wilt, maar de stroming hier is vrij sterk dus let daar wel goed op. Wanneer je klaar bent om verder te lopen naar de Blauwe Kamer moet je in plaats van de zee in te lopen aan de rechterkant juist links een paadje inslaan. Via deze weg is het nog 15 tot 20 minuten lopen voordat je bij de Blauwe Kamer aankomt. De weg is tevens ook makkelijk te herkennen doordat het wordt aangegeven met blauwe stippen. Als je aankomt bij het einde van het pad, wat overigens ook zo breed is dat auto’s er zouden kunnen rijden, moet je rechts afslaan. Je zal al direct merken dat je dicht bij de Blauwe Kamer in de buurt bent, aangezien je de zee al kan horen. Je komt na de wandelroute uit bij de bovenkant van de grot en je kan dan een pad naar beneden volgen, waardoor je aankomt bij een rots waar je vanaf kunt springen om zo in het water terecht te komen. Hoewel veel toeristen graag op slippers lopen, is dit niet aan te raden voor deze wandelroute dus zorg daarom dat je stevige schoenen draagt zodat de reis zo comfortabel mogelijk is.

Snorkelen en Duiken in de Blue Room

De Blue Room is toegankelijk vanaf de kust van Curaçao, maar het is het beste om een boottocht te nemen om bij de grot te komen. Snorkelen is een geweldige optie voor bezoekers die de onderwaterwereld willen verkennen zonder geavanceerde duikuitrusting. Zodra je de grot binnenkomt, wordt je betoverd door de sprankelende blauwe reflecties die de wanden en het plafond verlichten. Het kristalheldere water onthult een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven, zoals tropische vissen, zeeschildpadden en kleurrijke koralen.

Voor duikers biedt de Blue Room een unieke ervaring vanwege de prachtige lichtinval en de dramatische overgang van de duisternis van de oceaan naar het verlichte interieur van de grot. De grot is ook populair bij onderwaterfotografen vanwege het schouwspel van licht en schaduw, dat een adembenemend decor vormt voor fotomomenten.

De Magie van de Blauwe Reflecties

De betoverende blauwe reflecties in de Blue Room zijn te danken aan de manier waarop het zonlicht door het water breekt en reflecteert op de kalkstenen wanden. Het blauwe spectrum van licht wordt het beste verstrooid in het water, waardoor het lijkt alsof de hele grot wordt ondergedompeld in een glinsterende blauwe gloed. De reflecties creëren een bijna magische sfeer die bezoekers sprakeloos achterlaat.

Respect voor de Natuur en Behoud van de Blue Room

Hoewel de Blue Room een populaire attractie is, is het van cruciaal belang om de delicate balans van het ecosysteem in stand te houden. Bezoekers worden aangemoedigd om de grot met respect te behandelen en geen afval achter te laten. Snorkelaars en duikers moeten zich bewust zijn van hun bewegingen om de koralen en het zeeleven niet te verstoren. Lokale organisaties zetten zich in voor het behoud van de Blue Room en werken samen met de overheid om duurzaam toerisme te bevorderen en het mariene leven te beschermen.

Tips voor in de Blue Room

Bij het bezoek aan de Blue Room in Curacao zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk ontzettend belangrijk om altijd een hand boven je hoofd te houden, zodat je je hoofd nergens tegenaan kan stoten. Ook moet je meestal even onderwater zwemmen om de grot te kunnen betreden dus houd hier ook van tevoren rekening mee. Hoewel je verder dan wel nog uit moet kijken voor scherpe rotsen is de Blue Room in Curacao echt een aanrader dus ga er zeker eens naartoe!

 

Conclusie

De ‘Blue Room’ op Curaçao is een betoverende onderwatergrot die een onvergetelijke ervaring biedt aan snorkelaars, duikers en natuurliefhebbers. Met zijn rijke geschiedenis, unieke geologie en magische blauwe reflecties heeft deze natuurlijke schat bezoekers eeuwenlang gefascineerd. Het is echter onze plicht om de Blue Room met respect te behandelen en te beschermen, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de pracht en schoonheid van deze verbazingwekkende onderwaterwereld. Een bezoek aan de Blue Room is niet alleen een avontuurlijke ontdekkingstocht, maar ook een kans om de natuur in al haar pracht en fragiliteit te waarderen.